Blog

...je na trhu viac ako desaťročie, a pritom väčšina žien ani nevie, čo to je. Pre mňa sa stal takým malým veľkým zázrakom, preto chcem o ňom napísať viac.

Obrázok Menštruačný kalíšok
Menštruačný kalíšok (autor: Martina Matúšová Zimanová)

Je to jednoduchá hygienická pomôcka pre ženy v tvare kalíšku, ktorá sa pri menštruácii zavádza do pošvy, kde zachytáva krv. Po naplnení sa vyleje, opláchne a znovu zavedie. Čiže je na opakované použitie - v priebehu jedného cyklu stačí oplachovať, po skončení menštruácie ho jednoducho sterilizujeme vyvarením a odložíme do vrecka na ďalšie použitie.

Obrázok Menštruačný kalíšok
Menštruačný kalíšok

Prvý menštruačný kalíšok vznikol už v roku 1932. Na začiatku bojovali s materiálom, z ktorého by sa mal kalíšok vyrobiť, guma a kaučuk spôsobovali alergické reakcie. Až v roku 2002 v Anglicku vyrobili kalíšok z lekárskeho silikónu. Silikón je materiál používaný v medicíne často, je hypoalergénny a jeho životnosť vo forme kalíšku je 5-10 rokov. Vyrábajú sa z neho napríklad kontaktné šošovky, náhrady srdcových chlopní, implantáty...Silikón je pružný, jemný a odolný, je neutrálny k prostrediu, čiže zachováva pH vagíny.

Dnes sú na trhu viaceré druhy kalíškov - okrem silikónových aj latexové alebo z termoplastického elastomeru, ja osobne sa prikláňam k silikónovým. Tiež sa dá vybrať veľkosť, farba, nezľaknite sa, ak vám ten prvý nesadne. Každej z nás vyhovuje niečo iné a treba si nájsť ten svoj pravý. Fakt je ten, že naše telo sa rokmi mení a teda je možné, že po 5 rokoch siahnete po inom type, ako ja.

  • Lekársky silikón sa zatiaľ ukazuje ako jeden z najbezpečnejších materiálov
  • Materiál má zároveň antibakteriálne vlastnosti - čo znamená, že baktérie nemajú živnú pôdu a neudržia sa na ňom
  • Tým, že je neutrálny, nenarušuje vaginálne pH
  • Ja napríklad používam kalíšok do chlorovanej vody v bazéne aj mimo cyklus - chráni citlivé prostredie pošvy.

Ako prvé musím spomenúť - neľakajte sa veľkosti kalíška. Aj mne osobne prišiel na začiatku ako veľmi veľký, hoci som si vybrala najmenšiu veľkosť. Kalíšok je ohybný, bez problémov sa do pošvy zmestí a prispôsobí sa jej - pri správnom vložení ho vôbec necítite. Kalíšok je potrebné sterilizovať. Je možné použiť mikrovlnku, sterilizátor na kojenecké flaše, chemickú sterilizáciu (pozor na agresívne prostriedky - je vhodné potom kalíšok umyť vo vode, aby nedošlo k podráždeniu vaginálnej sliznice). Možností je veľa. Ja uprednostňujem vyvarenie v hrnci (kalíšok musí byť celý ponorený vo vode) po dobu aspoň 5 min. A hotovo. To isté robím po každej menštruácii, predtým ako kalíšok uložím na mesiac do vrecúška (väčšinou je pribalené ku kalíškom).

Prvé vloženie kalíška odporúčam v sprche. Je dobré si to natrénovať, keď ste v pohode, nie v časovom strese. Pri každej manipulácii s kalíškom je vždy nutné mať umyté ruky.

Takže ideme na to:

  1. kalíšok opláchnite vodou, aby bol vlhký
  2. buďte v podrepe
  3. kalíšok zložte - na internete nájdete veľa možných návodov, ja používam tento:
    Obrázok Menštruačný kalíšok - postup
    Menštruačný kalíšok - postup (Zdroj obrázku: www.harmonynature.sk)
  4. kalíšok vložte zloženým koncom na kraj vagíny, posuňte trochu hlbšie do pošvy a uvoľnite - kalíšok sa rozvinie. Tým sa vytvorí podtlak - kalíšok svojim obvodom kopíruje vagínu a podtlak bráni pretekaniu krvi popri stenách kalíšku. To, že je správne zavedený, zistíte tak, že pri chytení spodnej časti kalíška (alebo jeho stopky) nejde ľahko vytiahnuť von.
  5. kalíšky majú rôzne stopky. Pri správnom zavedení by kalíšok aj stopka mali byť vnútri pošvy. Keď zvolíte kalíšok s dlhšou stopkou, dá sa odstrihnúť, ale pozor na ostré hrany pri zastrihávaní. Napríklad LunaCup má veľmi príjemný tvar stopky, ktorý strihať netreba. Existujú aj kalíšky úplne bez stopky alebo ukončené guličkou, po chvíľke samé uvidíte, že stopku vlastne ani nepotrebujete.

Prvé vybratie zasa odporúčam v sprche v podrepe. Pri slabšej menštruácii sa kalíšok vyprázdňuje po 8-12 hodinách, pri silnejšej po 3-6. Dá sa ale povedať, že kalíšok vydrží 2-3 krát dlhšie ako tampón. Opäť je treba mať umyté ruky.

  1. ukazovák a palec vsunieme ku spodku kalíška a spodok (alebo ak sme nechali stopku) kalíška stlačíme a mierne nahneme do strany. Tým zrušíme podtlak a kalíšok pôjde vytiahnuť veľmi ľahko.
  2. čo robiť, keď na kalíšok nedočiahneme prstami? V prvom rade sa upokojiť a nestresovať. Kalíšok sa jednoducho posunul vyššie k maternici. V podrepe sa uvoľníme a skúsime zapojiť svaly panvového dna a kalíšok nimi akoby potlačíme smerom von. Zatiaľ sa nestalo, aby si ho niektorá žena nedokázala vytiahnuť. Základ je byť v kľude, pretože pri strese sa panvové dno stiahne a nepôjde nám to tak ľahko.
  3. kalíšok jemným ťahom vysunieme z pošvy von.
  4. krv vylejeme, kalíšok opláchneme pod tečúcou vodou a môžeme vložiť naspäť.

Keď už bez problémov zvládnete manipuláciou s kalíškom v sprche, nebude problém kalíšok vymeniť ani na ktoromkoľvek WC. Dôležité je vždy pamätať na umyté ruky, kalíšok sa dá vyprázdniť aj do WC a následne opláchnuť vodou z fľaše. Keď nemáte k dispozícii vodu, v krajnom prípade sa dá kalíšok jednoducho vyprázdniť do WC a ihneď znova zaviesť.

Je možné.

Ak kalíšok nezavediete správne - čiže nie je úplne rozvinutý a nepriľne k stene pošvy. Pár skúšobných zavedení a tento problém vám odpadne.

Inak pretečenie hrozí, keď sa kalíšok úplne naplní - na jeho okrajoch si môžete všimnúť malinké otvory a tými sa krv pri jeho naplnení môže dostať von. Tým sa opäť zruší podtlak. Po 2-3 cykloch si samé určíte svoj režim - ako často treba váš kalíšok vyprázdňovať a tento problém mať nebudete. Pre lepšiu predstavu - bežná krvná strata pri jednom cykle je 35-50 ml krvi, kalíšok má objem 20-40 ml.

Moja skúsenosť - kalíšok vyprázdňujem 2x denne - ráno a večer v sprche a po zvyšok dňa o ňom neviem.

Menštruačná krv vyteká z maternice otvorom veľkosti špendlíkovej hlavičky. V noci v ležiacej polohe, dokonca ani v polohe na hlave pri rôznych cvičeniach nikdy nedochádza k pretekaniu krvi späť do maternice. Čiže krv sa zhromažďuje v kalíšku, nie je v kontakte so vzduchom (pretože pri zavedení kalíšok vytvára podtlak), a teda nedochádza k návratu krvi späť do maternice, ani k žiadnemu zápachu či kontaktu s baktériami.

  • Investícia do nákupu kalíšku sa vám vráti cca za rok, jeho životnosť je v priemere 10 rokov, niektorí udávajú 15.
  • Za 10 rokov jedna žena v priemere vyprodukuje cca 30kg odpadu vo forme vložiek/tampónov. Kalíšok sa používa opakovane, žiaden odpad z neho nie je.
  • Dá sa s ním robiť úplne všetko, nijako neobmedzuje: pri plávaní nenasiakne vodou ako tampón, spoľahlivo vás chráni nielen pred pretečením, ale aj pred chlórovanou vodou v bazéne a jej vplyvu na pH vašej vagíny. Bez problémov sa s ním dá ísť do sauny a cvičiť všetky jógové pozície, hoci aj na hlave, nepretečie.
  • Nehrozí vám pri ňom syndróm toxického šoku.
  • Môžu ho používať aj ženy so zavedeným vnútromaternicovým telieskom.

  • Je potrebné naučiť sa s kalíškom správne manipulovať. Začiatky môžu byť spojené s pretekaním - či už kvôli nesprávnemu zavedeniu alebo pretečeniu. Z vlastnej skúsenosti viem, že stačili 2, maximálne 3 cykly a žiadny problém som nezaznamenala. Začiatky som riešila slipovou vložkou - preistotu. Frekvencia výmeny je u mňa po 12 hodinách - pri priemernej menštruácii to úplne stačí.
  • Nevyhnete sa pohľadu na krv. Na začiatku sa vám trocha krvi dostane aj na prsty, po pár zavedeniach získate cvik a toto odpadne.
  • Pred manipuláciou s kalíškom je potrebné mať umyté ruky - ale to platí aj pri akýchkoľvek iných menštruačných pomôckach.
  • Je dobré mať pri sebe fľašu s vodou na opláchnutie kalíšku, pokiaľ jeho vyprázdnenie musíte urobiť na verejnej toalete.