Črevo sa dlho bralo iba ako orgán tráviaceho traktu, ktorým naše telo absorbuje
živiny prijaté v potrave. Až nedávno sa zistilo, že v čreve je orgán nazvaný Payerove plaky,
ktorý predstavuje až 2/3 nášho imunitného systému. Črevo dokáže tiež tvoriť vitamíny
a hormóny a na všetky tieto funkcie je nutné, aby bolo v perfektnom stave. A na to máme
pomôcku – vlákninu.
Čo to vlastne vláknina je? Jednoducho povedané, je to tá časť rastlinnej potravy,
ktorú naše telo nevie stráviť. Preto vláknina prechádza cez celý tráviaci trakt v neporušenom
stave a nakoniec sa z tela vylúči von.
Najjednoduchšie je zaradiť do jedálnička stravu bohatú na vlákninu, ako je šošovica (15
gramov vlákniny/ 1 šálka), čierna fazuľa (15 gramov vlákniny/ 1 šálka), hrášok (21 gramov
vlákniny/100 gramov), cícer (17 gramov vlákniny/100gramov), maliny (8 gramov / 1 šálka),
ovsené vločky (8 gramov/ 1 šálka), hrušky (11 gramov/1 hruška), hnedá ryža (15 gramov
vlákniny/100 gramov), avokádo (13 gramov vlákniny/ 1 avokádo), celozrnné pečivo (5,5
gramov vlákniny/2 plátky), mandle (6 gramov vlákniny/100 gramov), ľanové semienka (24
gramov vlákniny/100 gramov)......prípadne si vlákninu vieme doplniť aj vo výživových
doplnkoch. Pre mňa najlepšia je Belly Fyto Detox od slovenskej
firmy Kompava.
Vlákninu vždy treba zapiť dostatočným množstvom vody (to znamená rozmiešať ju aspoň
v 200 ml vody a následne ďalších 200 ml čistej vody vypiť), inak je jej účinok opačný!!!
Denne by mal dospelý človek prijať 25 – 35 gramov vlákniny.